Tuesday, March 25, 2014

28 de biserici într-un sat din România

Se întâmplă chiar la noi, în România, în judeţul Prahova, în satul Valea Plopului. Această localitate este fără apă curentă şi canalizare, dar are 28 de biserici. Lăcaşurile de cult se găsesc la tot pasul, înclusiv în curţile oamenilor, la grădiniţă şi la şcoală, pe dealuri sau în văi.

"Avem o bisericuţă construită pe un deal în memoria copiilor avortaţi, avem câte o biserică în curtea grădiniţelor, alte două biserici în curţile celor două şcoli. În total sunt atâtea biserici cât să slujim duminica într-una singură şi în rest să le vină rândul o dată pe lună, adică 28", a declarat preotul satului, Nicolae Tănase, cel care a contribuit la construirea bisericilor. Duhovnicul spune că şi-ar dori să mai poată ridica câteva.


Oamenii din sat se declară mulţumiţi de lăcaşurile de cult care le împodobesc localitatea pentru că, spun ei, "scutul credinţei" i-a ferit de necezuri. Nemulţumiţii sunt puţini şi evită să-şi strige opiniile în gura mare, mai ales că preotul este darnic cu sătenii. Preotul satului spune că oamenii vin în număr mare la biserici pentru că lăcaşurile sunt aproape de casele lor. Prin "aproape" se înţelege că din orice punct al satului, oamenii au de mers doar un minut până la cea mai aproape biserică.



No comments:

Post a Comment