Thursday, October 24, 2013

Misterioasa crimă de la Hinterkaifeck

Misterioasa crimă de la Hinterkaifeck



Hinterkaifeck, este o mica fermă situate între oraşele Bavariene Ingolstadt şi Schrobenhausen, la aproximativ 70 km nord de Munich şi a fost scena unuia dintre cele mai complicate crime din istoria Germană. În ziua de 31 martie 1922, şase locuitori ai fermei au fost ucişi cu un topor, crima fiind nerezolvată nici azi.
Cele şase victime au fost fermierul Andreas Gruber (63 ani), soţia sa Cazilia (72 ani), fiica acestora Victoria, rămasă văduvă (35 ani), cei doi copii ai săi, Cazilia (7 ani) şi Josef (2 ani), dar şi menajera Maria Baumgartner. Despre baieţelul Josef se spunea că este copilul lui Victoria şi al tatălui acesteia Andreas, care ar fi avut o relaţie.

Crima
Cu doar câteva zile înainte de crimă, fermierul Andreas Gruber le-a povestit vecinilor că el a gasit urme în zăpada proaspătă ce veneau din pădure spre ferma sa, fără să vadă că aceastea se întorc. Acesta le-a mai spus că a mai auzit zgomote şi paşi în podul casei, dar şi că a mai gasit un ziar necunoscut la fermă. 
Mai mult, cheile casei lipseau de câteva zile înainte de a se produce crima, dar nimic din aceste lucruri caudate nu au fost raportate la poliţie.
Cu şase luni în urmă, vechea menajeră a plecat îngrozită de la fermă spunând că aceasta este bântuită; noua menajeră, Maria Baumgartner, a ajuns la fermă în 31 martie, cu doar câteva ore înainte de crimă.
Ce s-a întâmplat cu exactitate în acea zi de vineri nu se ştie. Se spune că Andreas împreună cu soţia, fata acestora Viktoria şi nepoata Cazilia erau în jurul fermei unde au fost ucişi pe rând, unul câte unul. Criminalul sau criminalii au intrat apoi în casă şi l-au ucis pe Josef care dormea în coşul de nuiele în dormitor, după care au ucis menajera Maria.
Marţi, în 4 aprilie, câţiva vecini au mers la fermă deoarece li s-a părut foarte ciudat că nu a mai vazut nici un locatar al acesteia de câteva zile, lucru neobişnuit. Poştaşul a observat ca nu a fost ridicat ziarul de sâmbătă, iar tânăra Cazilia nu a fost prezentă nici sâmbătă, nici luni la şcoală.



Investigaţia
Inspectorul Georg Reingruber şi colegii săi de la Departamentul de Poliţie din Munich au făcut eforturi imense în investigarea crimei. Mai mulţi de 100 de suspecţi au fost interogaţi de-a lungul anilor, dar nu s-a gasit nici un vinovat. Cea mai recentă interogare a fost făcută în anul 1986. În 2007, studenţii de la Academia de Poliţie din Furstenfeldbruck au avut ca sarcină să cerceteze acest caz cu o tehnologie modernă. Aceştia au ajuns la concluzia că este imposibil să rezolvi acest caz deoarece a trecut atât de mult timp de la crimă. Este o mare lipsă de dovezi, deoarece metodele de investigare erau primitive în acea vreme şi suspecţii au decedat. Cu toate acestea, studenţii au spus că ei considera o singură persoană suspectul principal, dar nu pot face public acest nume din respect pentru rudele acesteia care sunt încă în viaţă. Chiar şi azi sunt unii care investighează cazul, dar fără succes.
Poliţia a declarat la început că motivul crimei a fost furtul, dar acest lucru a fost negat mai târziu deoarece s-a găsit în casă mari cantităţi de bani. 
Criminalul sau criminalii au rămas mai multe zile în casă, deoarece vecinii au declarat că au vazut fum de la fermă în weekend şi cineva a mâncat în bucătărie, iar dacă aceştia cautau bani, cu siguranţă că i-ar fi găsit.
Moartea lui Karl Gabriel, soţul Viktoriei, a fost de asemenea suspectă, deoarece acesta a fost raportat ca fiind ucis în anul 1914, corpul acestuia nefiind găsit vreodată.
În 5 aprilie, doctorul Johann Baptist Aumuller a făcut autopsia victimelor la fermă şi a stabilit că aceştia au fost, cel mai probabil, ucişi cu un topor. Victimele au fost decapitate şi capul acestora a fost trimis la Munich unde au fost examinate. Autopsia a arătat că tânăra Cazilia a fost în viaţă câteva ore după atac, stând pe jos lângă corpurile bunicilor şi al mamei sale.



Înmormântarea
Cele şase victime au fost înmormântate in Waidhofen, craniile acestora nu au fost returnate de la Munich, deoarece acestea s-au pierdut în timpul caosului din Al II-lea Război Mondial. În apropiere de locaţia fermei a fost construit un mic templu în memoria familiei. Ferma a fost demolată in cursul anului 1923.



Media
Sunt două filme cu numele „Hinterkaifeck”, unul de Hans Fegert din 1981 
şi unul de Kurt K. Hieber din 1991.
„Hinter Kaifeck” e un thriler din 2009 regizat de Esther Gronenborn şi produs de Monika Raebel.
În 2006, scriitoarea germană Andrea Maria Schenkel a scris un roman cu titlul „Tannod”, unde povesteşte cazul de la Hinterkaifeck folosind alte nume pentru personajele sale şi locaţia unde se desfăşoară acţiunea. De asemenea, romanul „The Murdered House” este inspirat din acelaşi caz şi este scris de Pierre Magnan, un scriitor francez. În acest roman, cea mai tânără victimă a masacrului supravieţuieşte şi se întoarce la ferma ca adult, ca să investigheze cazul.

No comments:

Post a Comment